Vacatures 5KlantenserviceBlog
0
Sluiten
Dion - Dinsdag 3 Mei 2021

Dit is hoe je verrassend veel kunt besparen op je koelkast, wasmachine of droger

Tijdens het kopen van een koel-vriescombinatie, wasmachine, droger of ander huishoudelijke apparaat is het belangrijk om je goed te verdiepen in het product. Dit geldt eigenlijk voor alle apparatuur met een stekker. Want, alles met een stekker moet van stroom worden voorzien alvorens het wil gaan werken. En stroom, dat kost geld. In deze blog willen we je daar meer over gaan vertellen. Vanaf maart 2021 hebben veel huishoudelijke apparaten een nieuw, overzichtelijker label gekregen waarin een duidelijke indicatie wordt gegeven hoeveel stroom het apparaat zal gaan gebruiken. Er wordt ook gebruik gemaakt van een nieuwe schaalverdeling, namelijk van A t/m F. Kennis nemen van dit nieuwe label doe je niet alleen om te weten of het apparaat een stroomvreter is of niet, maar ook om te weten hoe hoog die jaarlijkse energierekening gaat uitvallen. Bij Obbink denken we graag met je mee als het gaat om kostenbesparing op de lange termijn. Op deze pagina lees je alles over energieverbruik en hoe je verrassend veel kunt gaan besparen de komende jaren door vandaag nog die ene slimme aankoop te doen.

Hoeveel energie verbruikt een koelkast met vriezer?

Een koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie kan een behoorlijke stroomvreter zijn. Onbewust kan dit apparaat de energierekening aardig verhogen. Dit apparaat staat in huis altijd aan en moet, indien hij is geopend, daarna altijd een beetje extra koelen of vriezen om weer op de gewenste temperatuur te komen. De apparatuur van vandaag is daarentegen een heel stuk zuiniger geworden. Gemiddeld genomen verbruikt een koel-vriescombinatie van acht jaar of ouder bijna twee keer zoveel dan een zuinige, nieuwe koel-vriescombinatie. Dit heeft voornamelijk te maken met de regels vanuit de EU die zijn aangescherpt én het gebruik van nieuwe technieken in koel-vriescombinaties.

“De energie die je bespaart als je je koelkast vervangt, weegt ruimschoots op tegen de milieu-impact van het maken van de nieuwe koelkast”.

(Bron: www.milieucentraal.nl)

Wat doet Obbink met mijn oude koel-vriescombinatie?

Naast de besparing in je portemonnee door te kiezen voor een zuinige koel-vriescombinatie help je ook het milieu een handje mee. Bij Obbink hebben we duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Laat daarom je nieuwe koel-vriescombinatie door ons aansluiten. We nemen dan je oude apparaat kosteloos mee. Vervolgens recyclen we het apparaat op een duurzame wijze. Bijna 90% van alle materialen zijn namelijk herbruikbaar. De schadelijke stoffen worden zodanig verwerkt, dat ze niet in het milieu terechtkomen. Op deze manier dragen wij nog een extra steentje bij aan onze leefomgeving, en dat vinden wij belangrijk.

Mijn koelkast is 10 jaar oud, maar gaat nog goed mee. Doe ik er slim aan nu een nieuwe te kopen?

Heel slim zelfs. Dit geldt overigens al voor koelkasten en koel-vriescombinaties van zeven jaar of ouder. In de meeste gevallen is het goed om zo lang mogelijk met apparaten te doen. In het geval van koelkasten en koel-vriescombinaties ligt dit echter anders. Laten we het uitleggen aan de hand van de kosten van een koel-vriescombinatie van 10 jaar oud en een nieuwe, zuinige koel-vriescombinatie; zie het voorbeeld in onderstaand overzicht.

De data in bovenstaand overzicht zijn gebaseerd op gewogen gemiddelden van de modellen binnen het Obbink assortiment. Er is uitgegaan van 22ct/kWh. Daarnaast is in bovenstaand overzicht gebruik gemaakt van de data van milieucentraal.nl. Zij zijn uitgegaan van een gemiddeld verbruik a 340 kwh per jaar bij een koel-vriescombinatie van 10 jaar oud. De gemiddelde besparing over 10 jaar t.o.v. een 10 jaar oude koelkast is gebaseerd op een kleine, lineaire groei in kwh (Öko-instutuut Freiburg, 2005) per jaar en een gemiddelde 2% stijging van de elektriciteitsprijs per jaar.

Even een voorbeeld: Je huidige koel-vriescombinatie die nu in de keuken of berging staat werkt nog uitstekend. Het is een model uit 2012 en vervult zijn plicht zoals een koel-vriescombinatie dat hoort te doen. Destijds aangekocht met een B-label, dus lekker zuinig. Echter heeft veel witgoedapparatuur sinds 1 maart 2021 een nieuw label gekregen, en is dat B-label uit 2012 nu volgens de nieuwe maatstaven een E-label geworden. Daar komt bij dat het apparaat sinds de aankoop per jaar steeds meer energie is gaan gebruiken (340 kWh volgens milieucentraal.nl) door de inmiddels verouderde ingebouwde technieken. Kortom, het apparaat drukt op de energierekening. Dat doet het zonder dat je daar bewust van bent. In bovenstaand overzicht kun je zien wat je kunt besparen om vandaag die nieuwe koel-vriescombinatie nog te overwegen. Zoals je ziet kan dit oplopen tot bijna €600!

€ 512 besparen? Bekijk dan eens een B-label koel-vriescombinatie zoals de Samsung RB38A7B6BSR/EF of de Bosch KGE398IBP.

Naast het verbruik is het zeker goed om ook op te letten of je nieuwe koel-vriescombinatie over No Frost, Low Frost, een flessenrek of vershoudlade beschikt.

Wat is No Frost?
No Frost betekent letterlijk Geen Bevriezing; en dit zorgt ervoor dat je geen ijsvorming krijgt in het vriesgedeelte van je koel-vriescombinatie. De voordelen van No Frost zijn:

- Het verbetert de vriesprestaties

- Voorkomen van ijskristallen op je ingevroren producten

- Zorgt ervoor dat je nooit meer handmatig hoeft te ontdooien

- Het helpt ook tegen de bevriezing van producten die tegen elkaar aanliggen

Een ontzettend handige functie dus. Bijna alle nieuwe, energiezuinige koel-vriescombinaties en vriezers beschikken over een No Frost functie. No Frost dien je overigens niet te verwarren met Low Frost, hierbij heb je ook minder ijsvorming, maar dien je het vriesgedeelte nog wel handmatig te ontdooien.

Is No Frost zuinig?
De No Frost-technologieën van vandaag de dag verbruiken om en nabij dezelfde hoeveelheid energie als vriezers en vriesgedeeltes. De vriezer hoeft niet opnieuw op vriestemperatuur te komen wat ook een hoop energie scheelt. Daarnaast bespaar je tijd doordat je niets hoeft schoon te maken.

Waar moet ik nog meer op letten?
De meeste zuinige koel-vriescombinaties beschikken over een handig flessenrek en één of twee vershoudlades. In bepaalde vershoudlades is het mogelijk om de luchtvochtigheid of temperatuur aan te passen. Op deze manier is het mogelijk om producten zoals vlees, groenten en vis langer vers te houden. Doordat je producten langer kunt vershouden voorkom je voedselverspilling, wat weer beter is voor het milieu.

Wil je meer weten over duurzame koel-vriescombinaties? Onze verkoopspecialisten vertellen je er graag meer over in een van onze winkels.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuwe wasmachine of droger?
In bovenstaand overzicht hebben we de koel-vriescombinaties als voorbeeld gebruikt. Natuurlijk gelden de kosten in verbruik ook voor wasmachines en drogers.
Het aantal kWh op wasmachines wordt gemeten op basis van 100 wascycli. Door hier naar te kijken op het energielabel weet je wat je ongeveer betaalt aan stroomkosten. Daarnaast verbruikt een wasmachine ook een bepaalde hoeveelheid water per wascyclus. Ook dit staat vermeld op het nieuwe energielabel. 
Drogers dragen voorlopig nog het oude energielabel waarop het aantal kWh per annum (jaar) staat vermeld.

Zo zie je maar dat je vaak meer kunt besparen dan je denkt, omdat er onbewust toch veel wordt verbruikt. Bij Obbink denken we graag met je mee. Daarom hebben onze witgoedspecialisten speciaal voor jou alvast de meest zuinige keuzes verzameld, zo weet je zeker dat jij een goede keuze maakt. Bekijk ze hier.

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »